Information om Driftstörning Epost

Vårt epostsystem drabbades lördagen den 1/11 av en allvarlig driftstörning och var mer eller mindre ur funktion fram till morgonen den 3/11. Efter det så har vi haft sporadiska störningar av funktionen till och från, något som nu är helt avhjälpt.

Det som orsakade störningen var en misskonfiguration i samband med underhållsarbete på en av våra lastbalanserare vilket fick till följd att mailservrarna exponerades mot internet. Detta upptäcktes av en spamrobot under lördageftermiddagen och den började använda våra servrar för att skicka spam. Under normala förhållande så skulle detta ha uppmärksammats direkt i vår övervakning men tyvärr var den avslagen för dom berörda servrarna i samband med arbetet som utfördes på lastbalanserarna vilket gjorde att vi fick dom första larmen måndag morgon. När vi väl blev uppmärksamma på situation så gick det snabbt att åtgärda problemet och servrarna slutade att ta emot mail från spamroboten vid 9 tiden på måndag morgon. Tyvärr hade systemet vid den här tidpunkten tagit emot över 3 miljoner mail som väntade på att skickas.

Vi började med att låta servrarna själva jobba igenom kön, men det visade sig vara dom övermäktigt vilket ledde till ostabil drift under måndagen. Vi konstaterade att detta inte var en framkommlig väg och flyttade undan mailkön för att på så sätt kunna återställa driften. Vi har sedan, från måndagmorgon fram tills i morse arbetat med att sortera igenom alla väntande mail och kasta det som inte skulle levereras samt leverera dom meddelanden som stod i kö. Detta arbete har tyvärr vid några tillfällen påverkat driften av mailservrarna vilket har gjort att epostsystemet inte fungerat som det ska. Det arbetet är nu till sist klart.

Detta betyder att det inte finns några flera mail som ligger på våra servrar och väntar, alla mail som vi har mottagit har levererats. Skulle det vara så att ni trots detta saknar något mail så har det alltså inte nått våra servrar, och då borde den som skickade mailet ha fått ett felmeddelande om att mailet inte kunde levereras.

Vi kan bara beklaga att detta inträffade och att den mänskliga faktorn gjorde att vi inte kunde åtgärda problemet tidigare. Nu är all funktion återställd och vi hoppas att vi aldrig igen behöver uppleva något liknande.