Nu släpps äntligen Drupal 8!

Drupal 8 har varit på gång länge men nu äntligen, onsdag 19 november är det skarpt läge! Den nya plattformen innebär många förbättringar för både utvecklare och användare. Stort fokus har lagts på att göra insteget för nya utvecklare enklare och på att göra användarupplevelsen bättre för slutanvändaren.

Idag finns över en miljon webblösningar byggda med Drupal. Sedan ett par år tillbaka har det varit brist på Drupalutvecklare och detta är något man tagit fasta på när man tagit fram Drupal 8. Genom att integrera moderna php standarder, objektorienterad programmering samt de etablerade open source ramverken Symfony och Twig har man öppnat upp Drupal för utvecklare utan tidigare erfarenhet av Drupal. Man har också gjort Drupal lättare att integrera med andra system som till exempel olika e-handelssytem.

Den som är van vid Drupal 7 kan dock vara lugn. Det grundläggande konceptet med views, entiteter, noder och taxanomier är givetvis kvar. Skillnaden är att de nu kommer implementeras i mönster som de man använder vid objekorienterad programmering.

 

Fördelar med Drupal 8

Förbättrat språkstöd

Tidigare har engelska varit standardpråk i Drupal men i 8:an behandlas engelska som vilket språk som helst (med visst undantag) och kan översättas precis som de andra språken. Redan vid installationen känner Drupal av vilket språk din webbläsare använder och föreslår detta som sajtspråk. Komponenter såsom block, menyer, views, fältvärden, taxonomier m.m. blir översättningsbara och godkända översättningar laddas ner direkt från Drupal.org. Det blir enklare att lägga till språk i efterhand och man kan även ha ett separat admin-språk om man önskar det.

Ny redaktörseditor

I Drupal 8 finns en så kallad inplace-editor så att man inte behöver gå in i redigeringläget för att uppdatera. Man kan göra snabba ändringar utan att ladda om sidan vilket är en stor fördel om man är flera som jobbar med sidan och gör många små uppdateringar som man kanske inte alltid vill publicera.

HTML5-stöd i all markup

I Drupal 8 är HTML5 inbyggt i core vilket gör att det blir enklare att anpassa design och layout till olika webbläsare på markanden. Det betyder att man kan hålla en hög tillgänglighet vilket är krävs enligt W3C-standard. HTML5-stödet gör också att video, filer, formulär m.m blir lättre att hantera för utvecklare.

Enklare sätta upp och arbeta med teman

Genom integration med php-ramverket Twig får de som arbetar med gränssnitten tillgång till mycket inbyggd funktionalitet. I Drupal 8 finns ett färdigt bastema som används som grund och utifrån detta gör man sedan specifika ändringar beroende på projektets karaktär.

Inbyggt mobilstöd och bättre ux

Överlag innebär Drupal 8 många ux-förbättringar, varav den viktigaste är mobile first. I bastemat utgår man från hur en webblösning ska uppfattas på en mindre skärm och därefter på större skärmar. Detta gäller inte bara gränssnittet som möter den publika besökaren utan även administratörsgränsnittet är byggt med mobile first.

Views i Drupal core

Views var tidigare en separat modul, en mycket populär sådan som används på i 70% av alla Drupalbyggen. I Drupal 8 finns den i core vilketunderlättar både för den vana utvecklaren men framförallt för dem som inte tidigare arbetat med Drupal. Systemet blir mer stabilt och utvecklarvänligt eftersom ändringar som leder till buggar i views måste fixas eftersom de ingår i core.

Enklare att integrera med andra system

Ett av de viktigaste kriterierna för Drupal 8 var att öppna upp och göra systemet mer tillgänglig för utvecklare så att de kan förstå hur Drupal kan integreras med just deras system. Även andra förbättringar har gjorts så att det blir enklare att integrera med speciellt olika former av e-handelssystem.

Framtidssäkert med starkt community

Genom integration av Symphony, som är ett CMF (Content Management Framework,) tar man in redan beprövad teknik och slipper uppfinna hjulet på nytt. Symphony kompletterar på ett ypperligt sätt Drupal då de i många fall använder samma kod. På detta sätt säkrar man också upp att det finns fler entusiaster runt Drupal 8 som skapar dynamik genom utbyte av idéer och erfarenheter. Precis det som open source handlar om!

 

Sammantaget kan man säga att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Vi är många som ser fram emot Drupal 8 och vi är övertygade om att Drupal går en fortsatt ljus framtid till mötes!